Biografie

Sophie Platenkamp is geboren op 22 maart 1991 te Oosterbeek. Toen ze 4 was stond ze al voor een grote groep mensen op de tafel te dansen en te zingen en was er toen al van overtuigd dat ze later zangeres zou worden. Met zangles begon Sophie toen ze 10 was en op haar 13e kwam ze in haar eerste bandje.

Studie
Na haar eindexamen op de havo deed ze auditie aan de popafdeling van het conservatorium van Amsterdam waar ze op 17 jarige leeftijd wordt aangenomen om zang te gaan studeren. Tijdens haar studie aan het conservatorium speelt ze in veel verschillende bands, leert verschillende zangtechnieken en krijgt van verschillende docenten les. Ook leert ze veel over zangles geven. Daarnaast krijgt ze piano en gitaarles, ontwikkeld ze zich in haar creativiteit en doet ze veel ervaring op als Songwriter. in mei 2012 studeert ze af aan het conservatorium van Amsterdam.

Bands en solo projecten
Tijdens haar studie aan het conservatorium richt ze haar solo project Sophie Veline op en start samen met een aantal schoolgenoten de rockband Capgras op. Met deze band brengt ze een EP uit en speelt ze o.a. in popzalen als Paradiso,  De Melkweg, Tivoli de helling en stond ze in in de finale stond van de Amsterdamse popprijs en in de finale van Clash of the Titans. Na een aantal jaar stopt ze met deze band om zich volledig te kunnen richten op haar solo project Sophie Veline.

Met haar Nederlandstalige singer-songwriter project Sophie Veline speelde ze o.a. in het Vondelpark openluchttheater, Paradiso, Luxor Live, stond ze op verschillende festivals waaronder ‘Manana Manana’ en was tevens te zien in het 2e seizoen van het tv programma 'De beste singer-songwriter van Nederland’. In 2014 bracht ze haal album ‘De Zwarte deken’ uit.

Nadat Sophie in 2016 een dochter kreeg wilde ze graag een nieuw muzikaal project en niet meer als singer-songwriter verder. In begin 2017 was de band VELINE geboren. Met deze band deed ze in 2017 mee aan de popronde en stond ze in 2019 in de halve finale van de grote prijs van Nederland. Tot op heden is ze nog actief met deze band.

Naast deze projecten maakt ze samen met verhalen verteller Hans Platenkamp (tevens haar vader) muziektheater familie voorstellingen waaronder ‘op zoek naar vleugels’ en ‘eindelijk verdwaald’ en zijn ze bijna ieder jaar te zien op het Sonsbeek theater festival.

Zangdocent
In het tweede jaar van haar studie begint Sophie met zangles geven, dit doet ze op haar studentenkamer in Zaandam en later haar huis in Amsterdam. In 2012 gaat Sophie op de Utrechtse muziekschool Art in Music werken maar stop in oktober 2013 omdat ze naar Arnhem verhuist en daar haar eigen zangschool op zet. Hier geeft ze tot juli 2018 les in haar ruimte in Arnhem in ‘De Lommerd’. Daarnaast geeft Sophie meerdere zang en songwriting workshops en cursussen waaronder de cursus ‘zingen met je hele lijf’ in samenwerking met yoga & mindfulness docent Evelien van Straaten. Ook geeft Sophie sinds 2016 les aan het Arnhemse stadskoor stadscompagnie. In het najaar van 2018 nam Sophie een sabbatical en ging samen met haar gezin een tijdje in zuid-Frankrijk wonen. Nu is Sophie weer gestart met haar lessen en geeft op dit moment les in Oosterbeek en zoekt nog naar een geschikte locatie in Arnhem.