Zangles

Visie

Het belangrijkste vind ik dat iemand les krijgt op de manier die het beste bij hem of haar past. De een wil het liefst popliedjes zingen en zo nu en dan een oefening mee krijgen toepasbaar op dat liedje, de ander wil graag precies weten hoe alles werkt en vindt het fijner om puur met technische oefeningen aan de slag te gaan. Dit beide is mogelijk. Bij mij ga je werken aan dat geen wat jij wilt leren op een manier die het beste bij jou past. De enige wat ik van jou verwacht is dat je zin hebt om aan de slag te gaan en lekker te gaan zingen!

Tijdens mijn studie zang aan het conservatorium van Amsterdam ben ik begonnen met zangles geven. Ik vond het geweldig om de dingen die ik geleerd had weer aan andere te leren en mijn leerlingen te horen en zien groeien in hun stem. Door veel verschillende leerlingen te hebben gehad kwam ik er wel achter dat er niet een goede manier is van les geven, maar dat elke leerling uniek is en net een andere aanpak nodig heeft.

Door de jaren heen heb ik met veel verschillende mensen gewerkt van 9 tot 80, die allemaal hun eigen verhaal handen, en allemaal andere leerdoelen hadden. Zo zaten er natuurlijk kinderen bij die net begonnen met zingen en vooral behoefte hadden om lekker te zingen en bezig te zijn met hun muzikale vorming, waren er tieners die al heel goed konden zingen maar net even een stukje techniek nodig hadden, of juist tieners die het heel eng vonden om te zingen en al helemaal voor publiek en juist vertrouwen moesten krijgen in hun stem. Volwassen docenten die last kregen voor de klas als ze te lang praatten en hun stem beter wilden leren gebruiken, mensen die voor een bruiloft, begrafenis, verjaardag een lied wilden instuderen, mensen die graag zelf liedjes wilden leren schrijven of die wilden leren hoe ze zichzelf het beste konden begeleiden op piano of gitaar, ga zo maar door!

Waar ik wel steeds meer achter kwam is hoe onlosmakelijk onze stem in verbinding staat met ons lijf en ons hoofd en dat het soms niet altijd alleen maar om zangtechniek gaat, maar dat ook ontspanning van het lichaam en omgang met gedachten soms zorgen dat het vrijer zingen makkelijker gaat. Om deze reden ben ik een mindfulness cursus gaan volgen, om ook hier meer inzicht in te krijgen. Nou is het echt niet zo dat ik dit altijd toe pas, maar soms is het handig om ook hier net wat handvatten in te hebben mocht het nodig zijn.

Tevens heb ik door de jaren heen verschillende bijscholingen gedaan om up to date te blijven met de nieuwste zangtechnische ontwikkelingen en heb ik in 2018 een cursus clownerie gevolgd op Menorca om te leren nog beter vanuit emotie te leren zingen en te presenteren.

Ik vind het geweldig om mensen te helpen en te begeleiden om te groeien in hun stem en meer vertrouwen te krijgen in hun stem en stemgebruik.

Voor wie?

Mijn lessen zijn voor iedereen, of je nou beginner bent en nog nooit een noot gezongen hebt of dat je al jaren zingt en juist wat verdieping wilt. Veel mensen denken dat je pas zangles kan nemen als je al heel goed kan zingen, maar dit denken ze niet over gitaar of piano les. In mijn ogen kan iedereen zingen. Natuurlijk ligt het wel aan je aanleg, muzikaliteit en doorzettingsvermogen hoe makkelijk en op welk niveau je leert zingen. Maar als je bereidt bent om nieuwe dingen te leren, gewoontes durft te doorbreken en jezelf open op stelt is het voor iedereen mogelijk om beter en vrijer te leren zingen en wil je ik je daar graag bij helpen!Waarom op zangles?

 • Om mooi en lekker te leren zingen.
 • Ontwikkelen en bewustwording van je stem
 • Muzikale ontwikkeling
 • Ontwikkelen van expressie
 • Je loopt tegen problemen aan tijdens het zingen (je hebt bijvoorbeeld moeite met hogere noten, of het voelt niet altijd even lekker om te zingen, of erger nog, misschien krijg je wel keelpijn van zingen).

Een aantal kernwoorden m.b.t. waar ik aan werk:

 • Zangtechniek
 • Houding
 • Zelfvertrouwen
 • Tekst interpretatie
 • Articulatie
 • (indien gewenst) songwriting